eşref armağan

igor
dogustan gozleri gormeyen ve resim yapabilen bir turk. dusunun ki hayatinda renk nedir bilmeyen ve hic gormemis, perspektif i gorerek degil dinleyerek anlayan, golge kavramini gene gormeden dinleyerek anlamis, 3 boyutlu tum cisimleri dokunarak algilayabilen muthis bir zekaya sahip insan ve algilayabildigi, anlayabildigi herseyin 3 boyutlu dahil resmini yapabilen ustun bir yetenek ve bizim topraklarimizda dogup buyumus bir insan. beethoven in sagir olmasina ragmen muzik dehasi olarak kabul ediliyorsa esref armagan da bir dehadir ve kiymeti bilinmelidir. dunya bu kisiyi onemserken bizler tanimiyoruz bile. kendisiyle ilgili hayretler icerisinde kalinacak videoyu izlemek icin;

http://tinyurl.com/632mkj

ayrica;

http://www.esrefarmagan.com
independence
gunumuzun en buyuk dehalarindan.hic $a$irtici degil turkiye’de henuz taninmiyor olmasi.discovery channel adamin belgeselini yapti, toronto da bir universitede konu edildi, pek cok ulkenin ba$bakanindan yahut belediye ba$kanindan davetler aldi(ancak yol masraflarini kar$ilayacak bir sponsor bulamadigi icin bu davetlere katilamadi) ancak biz yine de bu buyuk adami sallamadik.cunku cok daha onemli meselelerimiz vardi, gulben ergen anne olmu$tu ve caner tulin’in a$kindan dolayi kafasinda bardak kirmi$ti.

daha da onemlisi sayin bedri baykam spermini sildigi peceteyi 35 sene sakladigini bildirdi.

(bkz: ben spermimi sildigim peceteyi tam 35 yil sakladim)

e bunca onemli ve yogun gundemimiz varken e$ref armagan gibi dogu$tan kor olmasina ragmen resim yapabilen bir ressami biz nicin alti hokka edelim? nasil olsa yurtdi$indan kendisi ile ilgilenenler var, bizim topraklarimizda olmasi ve adamin turk olmasi yabancilardan saklayacagiz anlamina gelmiyor ki.biraz payla$imci olmakta fayda var.
igor
eşref armağan (d. 1953, istanbul) doğuştan görme engelli türk ressam. yaşamı boyunca görmediği nesnelerin maket modellerine parmak uçlarıyla dokunarak onları başarıyla resmedebilmiştir. ’the colors of darkness’ isimli ödüllü belgesele konu olmuştur. ayrıca real super humans isimli belgeselde de aynı şekilde kendisinden ayrıntılı bir biçimde bahsedilmektedir. hiç görmediği nesneleri dokunduktan sonra resmedebilme yeteneği nedeniyle harward üniversitesi nöroloji bilim dalından profesörler kendisinin beyin fonksiyonlarını incelemiş,bunun sonucunda eşref armağan’ın bir nesneye dokunduğunda beynindeki görülen cisimlerin algılanması ie ilgili bölümün harekete geçtiğine şahit olmuşlardır. hakkında ünlü ingiliz bilim dergisi ’new scientist’te makale yayınlanan armağan yaşamını istanbul’da kendisi gibi görme engelli eşiyle beraber sürdürmektedir. 1994 senesinde senesinde joan eröncel isimli otuz sene evvel türkiye’de evlenmiş amerikalı bir hanım ile tanışır. joan, onun eserlerinin mükemmelliği karşısında hayran olur ve ona yardım etmeye karar verir.

greyfurt
nörologları ve algı hakkında az çok bilgisi olan herkesi dumura uğratmış dünyaca ünlü sanatçımızdır.

harward üniversitesinin davetlisi olarak katıldığı bir deneyde beynin yalnızca görebilen insanlarda çalıştığı sanılan bölgelerinin, aslında perspektif düşünürken çalıştığını ve perspektif algısının yalnızca görebilen insanlara ait bir yeti olmadığını ispatı olmuştur.

hayatında hiç ışık görmemiş (kendisi doğuştan görme engellidir) birisinin derinlik algısı olması hayret uyandırıcı.

not: konuyla ilgili discovery channel’in videosunu igor yukarıya yazmış. izlemenizi tavsiye ederim.




allah uzun ömürler versin.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol